(untitled) (Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор, 2024)
Предмет истраживања у овом раду јесу богослужбене рубрике Горажданског псалтира с последовањем у погледу могућег служења Литургије Пређеосвећених дарова у среду или петак Сиропусне седмице поводом спомена Светог Трифуна, као и у вези са појањем стихова 17. катизме Псалтира са алилујарима на јутрењу Велике суботе. Наведене рубрике су сагледане пре свега кроз призму литургиолошко-историјске анализе. С обзиром на то да Гораждански псалтир с последовањем представља редакторско дело јеромонаха Теодора Убавића, проучаване рубрике откривају његову редакторску иновативност и непобитну верност православном литургијском предању Свете Горе, прецизније речено манастира Хиландара. Истовремено, истраживачки резултати недвосмислено откривају очигледне трагове богослужбеног наслеђа такозване Студитске синтезе (редакције), што јасно показује да процес превладавања Типика Лавре Преподобног Саве Освећеног покрај Јерусалима у светогорским манастирима још увек није био у потпуности окончан крајем XV и почетком XVI столећа.