ДАТУМ СМРТИ БАЈА НИКОЛИЋА ПИВЉАНИНА И БОЈ НА ВРТИЈЕЉЦИ (Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор, 2024)
Полазећи од постојећих историографских сазнања и новопронађених резултата архивског истраживања, разматра се неколико важних података у вези с Бајом Николићем Пивљанином. На основу документа који је сачуван у Библиотеци музеја Корер у Венецији установљава се 4. мај 1685. г. као датум погибије славног хајдука, стога се и предлаже смјештање битке на Вртијељци у истом временском оквиру.