SANTA MARIA DELLA SALUTE ЛАЗЕ КОСТИЋА У ПЕСНИЧКОМ ВИДОКРУГУ БРАНКА МИЉКОВИЋА И БОРИСЛАВА РАДОВИЋА (Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор, 2023)
Песништво Лазе Костића оставило је снажан утисак на више српских међуратних модерниста, да би у годинама након Другог светског рата Костићева улога у конституисању модерног песничког израза песницима и тумачима постала сасвим јасна. Различити аспекти рецепције Костићеве поезије, поготово песме Santa Maria della Salute, у српској међуратној и послератној књижевно-критичкој мисли углавном су истражени. У овом раду пажњу ћемо посветити начину на који су припадници такозване друге генерације послератних модерниста попут Бранка Миљковића и Борислава Радовића реаговали на Костићеву заветну песму у својим стиховима.
Keywords: Лаза Костић (1841–1910); Бранко Миљковић (1934–1961); Борислав Радовић (1935–2018); Santa Maria della Salute (1909)