ПУТЕМ СВЕТЛОСТИ И СЕНАКА – ИСТОРИЈСКО У ДНЕВНИЧКИМ БЕЛЕШКАМА ПЕТРА ОДАВИЋА (Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор, 2024)
У раду су анализирани необјављени дневнички записи судије, дипломате и књижевника Петра Одавића, вођени у већим или мањим интервалима више од шездесет година (1886–1947). Осветљена су недовољно позната искуства, гледишта и сазнања високо позиционираног, иако у друштву оспораваног интелектуалца о питањима која су била од значаја за националну егзистенцију Срба и њихове државе: однос према Обреновићима, српско питање, Балкански ратови, Први светски рат, политички односи у југословенској држави, српско-хрватски односи, уметничко стваралаштво као израз противречности у југословенском друштву, улога Римокатоличке цркве.
Keywords: Петар Одавић; дневници; Срби; Хрвати; Живојин Мишић