(untitled) (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2023)
Песништво Лазе Костића оставило је снажан утисак на више српских међуратних модерниста, да би у годинама након Другог светског рата Костићева улога у конституисању модерног песничког израза песницима и тумачима постала сасвим јасна. Различити аспекти рецепције Костићеве поезије, поготово песме Santa Maria della Salute, у српској међуратној и послератној књижевно-критичкој мисли углавном су истражени. У овом раду пажњу ћемо посветити начину на који су припадници такозване друге генерације послератних модерниста попут Бранка Миљковића и Борислава Радовића реаговали на Костићеву заветну песму у својим стиховима.