(untitled) (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2023)
Прослављање великих хришћанских празника у народној култури Срба је праћено низом обредних радњи, чији је циљ био да се обезбеди здравље и срећа укућана, берићет и богатство у усевима, затим плодност, здравље и млечност стоке. Обавезан део обележавања празника представља обред жртвовања животиње, који је везан за веровање да ће даривање курбана свецу (ком је празник посвећен) подстаћи његову благонаклоност током године. У раду се разматра које животиње се жртвују на неке хришћанске празнике, затим ко су учесници овог обреда, како се он спроводи, као и како се касније поступало са месом и остацима курбана. Пажња се посвећује питању одабира одређене животињске врсте у зависности од семантике празника. У корпус истраживања су укључене монографије, научне студије и научни радови о народној култури Срба, али и других јужнословенских народа.