(untitled) (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2023)
Проф. др Ђоко Слијепчевић објавио је сопственим трудом и у личној организацији прву научну Историју Српске православне цркве, у емиграцији, у Минхену, 1962. године. У раду се објављују писмо поглавара Српске православне цркве, те писма епископа бачког и високорангираних духовника ове верске заједнице, послата аутору у знак благодарности и признања због објављивања поменуте синтезе. Кроз дописe сагледава се мирни дух и тих тон који је тада красио скрајнуту а истовремено и највећу верску заједницу у послератној Југославији. Сви дописи пронађени су у Слијепчевићевом личном архиву у Оснабрику, у Савезној Републици Немачкој.