(untitled) (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2023)
Циљ овог рада је да на основу одабира из обимног корпуса историографске литературе и наративних извора о положају жена на двору османских султана, посебно њихових мајки, укаже на утицај који су могле имати на своје синове. Определили смо се да овај феномен размотримо у светлу духовне равни, што је до сада остало ван фокуса истраживачке пажње, усмерене превасходно на аспект политичке моћи и државни- чког деловања. Залазећи у сферу прошлости која за собом није оставила документарне трагове, имали смо у виду врло вероватну чињеницу да су султаније хришћанке у изнуђеним и свакако трагичним животним околностима у дубини душе најчешће остајале одане својим првобитним верским убеђењима.