(untitled) (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2023)
У легату Љубице Луковић, у којем се налази збирка Растка и Надежде Петровић, чувају се последњи Петровићеви рукописи везани за рад на историјском роману о ренесанси. Од посебне важности је сачувани синопсис који открива пишчеву стваралачку идеју и поетичка полазишта. Интересовање за ренесансу у ауторовом опусу присутно је континуирано, а има средишње место у последњој фази његовог стваралачког рада у америчкој емиграцији. Истраживање рукописа и синопсиса открива нам како је Петровић размишљao o ренесанси покушавајући да постане амерички писац.