(untitled) (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2023)
Приказујући роман шеснаестогодишње београдске романсијерке Љубице П. Радоичић „Крв се буди” (1932), аутор огледа је донео: садржину романа, време и околности у коме је писан и аналитички указао на изворе инспирације младе списатељке у актуелној романескној светској литератури. У поменутом роману шеснаестогодишње Љ. Радоичић примећује се утицај главних ликова из филмованог романа „Шеик” (The Sheik, 1919) британске списатељке Едит Хјул (Е. Hull, 1880-1947) и неких других преведених дела из београдске дневне штампе тога доба која су обрађивала живот француских легионара у Алжиру. У личном контакту са списатељком, аутор је написао и њену прву биографију, приложену овом огледу.