(untitled) (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2023)
У раду се разматрају три сродне приче: о цару Јовинијану из „Gesta Romanorum”, руска „ПовÇсть о царÇ АггеÇ и како пострада гордостію”, те приповетка „Цар Аса”, сачувана само у српскословенском препису с краја XVI века (Карловачки рукопис, сада у Патријаршијској библиотеци у Београду, бр. 167). Главни мотив ове приче је испаштање греха (женомрзац Аса из светих књига избацује три стиха која је написала жена). У три дана казне цар ће се наћи у измењеној стварности (сну), на ђубришту, у ритама, несигуран у то ко је заправо. Након пренућа из „будног сна” просветљени Аса ће прославити Премудрост Господњу. Посебна пажња у овом истраживању посвећена је књижевним моделима и поступцима коришћеним у дочаравању Асиног лика.