(untitled) (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2024)
У раду су анализирани Андрићеви текстови у којима се налазе мотиви везани за Пољску и њену културу. На самом почетку свог књижевног рада, током студија у Кракову, Иво Андрић је написао четири путописне белешке о Пољској, а будући да је током живота више пута био у непосредном контакту са овом словенском земљом, у различитим текстовима се појављују пољски мотиви. Анализирани текстови показују да је Андрић, пишући о Пољској, мисао о слободи и потребу за отпором освајачима увек постављао у средиште упоређујући историјску судбину Пољске са судбином свог завичаја.