СТИХОВИ ВИКТОРА ИГОА И ТУМАЧЕЊЕ ПРИПОВЕТКЕ ПУТ АЛИЈЕ ЂЕРЗЕЛЕЗА ИВЕ АНДРИЋА (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2023)
У раду је указано на стихове Виктора Игоа које је Иво Андрић написао на кошуљици некомплетног рукописа трећег дела приповетке „ПутАлије Ђерзелеза” и тумачење ове приповетке је доведено у везу са њима. Анализом показујемо да је Иво Андрић у овој троделној приповеци започео са приказивањем јунака који чине зла дела, што је у тумачењима недодирнуто, будући да је због дејства гротеске и присуства комике у приповеци овај слој значења дуго остао у сенци. Алија Ђерзелез заправо је први у низу злочинаца Андрићевих фикционалних светова и књижевни јунак којим је Андрић започео писање о односу зла и човека.