ЗБИРКА ВЛАСТИМИРА СТАНИМИРОВИЋА НЕКИ ОБИЧАЈИ (О УБИЈАЊУ СТАРАЦА) (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2023)
У раду се представља опис збирке Властимира Станимировића „Неки обичаји (о убијању стараца)”, која је у Етнографској збирци Архива САНУ заведена под бројем 325/12. Збирка се може одредити као тематска с обзиром на то да се сва казивања тематско-мотивски односе на лапот, то јест обичај убијања старих људи. Анализом се разматрају жанровске одлике и међужанровска прожимања ових облика казивања, композиција, мотиви, ликови, као и поступци који се проналазе као карактеристични за приповедања забележена у Станимировићевој збирци.