ВИШЕВЕКОВНО ПУТОВАЊЕ ДЕЛИЈА КРОЗ ЈЕЗИК, КЊИЖЕВНОСТ И ИСТОРИЈУ (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2023)
У овом раду се са лексичко-семантичког становишта представљају лексеме турскога порекла „дели” и „делија” са циљем да се испита њихово семантичко варирање, односно трансформације њихових семантичких садржаја у лексичком систему српског језика. Овакво језичко проучавање неодвојиво је од њиховог сагледавања из угла књижевности и историје с обзиром на њихов специфичан семантички развој, на њихову некада готово искључиву употребу у српској народној књижевности, као што је неодвојиво и од историјске перспективе, с обзиром на чињеницу да су и припадници војног одреда делија у Османлијском царству умногоме утицали на семантички развој лексеме делија.