ПРЕДЗНАЦИ СМРТИ У НАРОДНОЈ КУЛТУРИ СРБА (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2023)
У народној култури Срба, а шире и свих Словена, велики значај се придаје кругу веровања, обредних и ритуалних радњи, које су везане за смрт човека. Питање тренутка и жеља да се открије када би нечија смрт могла наступити су утицали на перцепцију неких догађаја као прекогнитивних. У зависности од актера и времена у ком се одигравају, одређенe појаве у природи и домаћинству су тумачене као најава смрти неког блиског члана породице, даљег рођака или суседа. Према традиционалним представама, као носиоци радње која најављује смрт се често јављају домаће и дивље животиње. Такође, као предзнаци смрти су тумачене, али и данас се тумаче, неке појаве у кући (шкрипа, разбијање посуђа и сл), затим догађаји везани за посмртне обреде и за неке хришћанске празнике, као и снови с одређеним мотивима.У раду ће се посматрати и анализирати народна веровања о предзнацима смрти код Срба. Истраживаће се начин на који су поменута веровања формирана и њихова актуелност.У корпус истраживања су укључене, пре свега, монографије и научни радови о народној култури Срба, али и других јужнословенских народа.