ГЖЕГОЖ ЛАТУШИЊСКИ (GRZEGORZ ŁATUSZYŃSKI) И СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2023)
Гжегож Латушињски (Grzegorz Łatuszyński, 1933–2020) био је несумњиво један од најбољих пољских преводилаца српске поезије XX века. Поред 16 књига песама пробраних аутора, објавио је и двотомну антологију која представља 155 српских песника. Чак и на основу површне анализе превода може се потврдити изузетна способност Латушињског да укршта сопствени песнички сензибилитет с филолошком прецизношћу. Гжегож Латушињски је такође превео два значајна романа (Милош Црњански, Борислав Пекић) као и књигу преписке између Филипа Давида и Мирка Ковача. Сваку књигу превода Латушињског прати биографска силуета песника и најважније карактеристике њиховог опуса. Осим тога, преводио је и пољску поезију на српски. Укупна делатност Латушињског водила се мишљу о зближавању пољских и српских књижевних кругова.