ОСМАНСКИ ЛИСТ „ДУНАВЪ/TUNA GAZETESI” КАО ИЗВОР ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ИСТОРИЈЕ НИША У ВРЕМЕ КАСНОГ ТАНЗИМАТА (1865–1878) (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2024)
Османска штампа 19. века представља важну допуну у истраживању историје Срба. Иако често пропагандне природе и једностраног тумачења догађаја, она уноси нарочиту динамику у истраживањe не само изузетно важних, већ и свакодневних прилика, што примарни извори понекад документују штуро и без довољно детаља. Лист „Дунав” (у оригиналу „Дунавъ/Tuna Gazetesi”), са традицијом излажења од преко десет година, један је од најзначајнијих медија за истраживање јужног дела централне Србије у време Танзимата, када је ово поднебље било под административном јурисдикцијом Ниша као седишта истоименог санџака. Са преко стотину чланака о Нишу у периоду 1865–1877. године, овај лист садржи бројне податке о њему, не само као седишту санџака, већ и као средини у којој је османска власт са модернизацијом своје државе експериментисала.