ПРИПОВЕДАЊА У РАТУ – ПРИПОВЕТКЕ ЈЕДНОГ КАПЛАРА БРАНИСЛАВА НУШИЋА (Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, 2024)
Рад се бави техником и семантиком приповедања; личним трагедијама српских и бугарских војника за време Српско-бугарског рата. Истражује се тема рата у контексту издвојених прича ауторског приповедача и уведених причалаца (приче других ликова, фрагментарно приповедање). Главни део рада разматра превладавање ратне стварности посредством наративног уобличавања догођеног и преживљеног. Посебно се анализирају културални обрасци у примерима уведених причалаца, као и стратегије фоклорног модела приповедања. Пажња је посвећена и жанровским одликама дела.